Wat is vacaturemarketing?
Vacaturemarketing is een onderdeel van marketing om de toestroom van potentiële kandidaten voor een vacature te stimuleren. Vacaturemarketing bestaat uit verschillende marketing onderdelen die worden ingezet om openstaande functies te promoten. Door vacaturemarketing goed in te zetten, verklein je de doorlooptijd van openstaande vacatures en werk je als bedrijf aan je naamsbekendheid. Onderdelen van vacaturemarketing zijn: de website en een goede landingspagina, advertenties via Google, Facebook en Instagram, platforms zoals Indeed en Werkzoeken.nl en lokale bladen voor naamsbekendheid in de regio.
Vacaturemarketing is uniek omdat het vaak over een heel specifiek functie-profiel gaat, het in veel gevallen regio gebonden is en er voor veel functies grote concurrentie is. Een bedrijf zal dus goed zijn best moeten doen om het onderscheid ten opzichte van de concurrent te laten zien.
Hoe is vacaturemarketing ontstaan?
Vacaturemarketing is een relatief nieuwe term in de marketingwereld. Deze term is echt van de laatste jaren en hoofdzakelijk ontstaan door het flinke tekort op de arbeidsmarkt. Waar bedrijven doorgaans gewend zijn om marketing te doen voor uiteindelijk omzet verhoging of een bepaalde bewustwording, is er tegenwoordig meer dan genoeg handel voor klanten en is er vaak te weinig personeel om het werk klaar te krijgen.
Je ziet een duidelijke kentering sinds Covid-19. Traditionele kanalen als de krant of Indeed werken veel minder goed om vacatures in te vullen. De manier waarop mensen informatie tot zich nemen is verandert en door de luxe positie die sollicitanten hebben, is de markt compleet op z’n kop gezet.
Door de overconsumptie van de wereld, stijgende vraag en tekort aan mensen die met de handen werken, is de kans groot dat vacaturemarketing blijvend is.
Hoe zet je het in?
Vacaturemarketing is op veel verschillende manieren in te zetten. Wil je hier eens uitvoerig over doorpraten, neem dan gerust contact op. Hieronder beschrijven wij ons stappenplan om succesvol vacaturemarketing in te zetten. Per bedrijf is de aanpak natuurlijk verschillend, maar in hoofdlijnen zijn er overeenkomsten.
Bij vacaturemarketing is het verstandig om eerst in kaart te brengen hoe groot de noodzaak is, over wat voor soort vacatures je praat en hoe je de doelgroep het beste kunt benaderen. Let op! De doelgroep kan nogal verschillen, je kunt je rechtstreeks richten op de sollicitant, maar kun je bijvoorbeeld ook richten op: recruiters, uitzendbureau’s of ZZP’ers. Dit hangt af van het bedrijf. Wij adviseren om hier een partij voor in te schakelen of een goed marketingplan voor te schrijven.
Zodra je een plan hebt opgesteld, kom je een aantal zaken tegen: welke vacatures ga je promoten, welke kanalen ga je inzetten, hoe ga je de vacature goed in beeld brengen en wat ga je wel of niet tonen.
- De basis: wat ons betreft is de website/landingspagina de basis van vacaturemarketing. Op de website of landingspagina kan je goed duidelijk maken om wat voor vacature het gaat, hoe de sfeer binnen je organisatie is en wat een kandidaat bij jullie kan krijgen. Als je de vacature niet goed in beeld brengt (bijvoorbeeld te vaag, onduidelijk, stockfoto’s), sla je in de volgende stap de plank mis. Het is heel belangrijk dat je het echt écht maakt.
- De volgende stap is potentiële kandidaten bereiken. Dit kan op veel verschillende manieren denk aan; social media kanalen, Indeed of Display advertenties. Een belangrijke vraag kan al zijn: zoek je actief werkzoekende of richt je je op de latente behoeften? Het is heel belangrijk dat je de doelgroep in gedachte houdt bij het kiezen van de kanalen.
- Wat ga je laten zien? Het is natuurlijk heel makkelijk om even kort de functieomschrijving op de website te zetten met een foto van een product die je verkoopt, die je toevallig nog op je telefoon had staan. Wij geloven heel erg in het principe: wat je er instopt, ga je er ook uit krijgen. En je wilt toch juist voor jouw openstaande vacatures de beste kandidaten? Dus pak die vacature eens goed aan. Zorg voor een pakkende vacaturetekst, waarin je heel concreet bent over de inhoud van de vacature, maar ook over de directe collega’s, de klanten waar je mee werkt en wat je eigenlijk verwacht van een kandidaat. En bevestig dit verhaal met échte foto’s, waar iemand het werk daadwerkelijk uitvoert.
- Als je de vacature goed promoot, je krijgt potentiële kandidaten op de vacaturepagina(landingspagina) en de teksten/afbeeldingen sluiten goed aan bij wat ze zoeken, zorg dan dat het makkelijk voor ze is om te reageren. Zorg daarnaast dat de pagina goed converteert. De kans is bijvoorbeeld groot dat kandidaten via hun telefoon op de pagina komen en deze gebruikers hebben vaak geen CV bij de hand. Laat een CV dus achterwege in het formulier en zorg er eenvoudig gereageerd kan worden.
- Uiteindelijk wil je het bedrijf ook goed op de kaart zetten. Dus zorg ook dat je employer branding campagnes opzet om de naamsbekendheid bij de doelgroep te verhogen en kandidaten een positief en goed beeld van de organisatie te geven. Je weet nooit wanneer dit van pas kan komen. 😉
Naast het hele specifieke voorbeeld hierboven, kun je nog ludieke acties opzetten, meerdere kanalen inzetten voor campagnes en zorgen dat je doelgroep echt niet om je heen kan. Ook kan je huidige collega’s inzetten om hun netwerk enthousiast te maken over het bedrijf. Via via is tenslotte nog steeds een hele goede manier om vacatures in te vullen.